heřmánek pravý

* jednoletá, aromatická bylinka, dorůstá 15 – 50 cm, kvete od května do září
* obsahuje účinné látky: chamazulen, bisabolol, matricin, farnesen, flavonoidy, kumariny, terpeny a další...
Je vhodný k vnějšímu i k vnitřnímu použití. Působí protizánětlivě, desinfekčně, protialergicky, zvyšuje imunitu, uvolňuje křeče či zvyšuje pocení.

vnější použití

* k obkladům na špatně se hojící rány, kožní vyrážky, alergické kožní projevy, lehké popáleniny či na hemoroidy
* urychluje hojící se projevy, snižuje bolest a zabraňuje vytvoření jizev
* heřmánkový nálev lze použít jako kloktadlo a k výplachům při onemocnění a zánětech ústní dutiny a hrtanu
* je vhodný na obklady a vymývání očí při zánětech očních spojivek
* k ošetření vlasů a pokožky hlavy
* nálev je také vhodný přidat do relaxační koupelové lázně
* je obsažen v řadě kosmetických přípravků, v pleťových vodách, mastech, krémech, vlasových přípravcích, ústních vodách a v dalších přípravcích

vnitřní použití

* v nálevu - je součástí celé řady léčivých čajových směsí, užívá se zejména jako protizánětlivý přípravek při žaludečních a střevních obtížích, dále jako pomocný přípravek při léčbě žaludečních vředů či při léčbě bronchiálního astmatu
* heřmánkový čaj příznivě ovlivňuje zažívání, uvolňuje křeče zažívadel, uvolňuje stření plyny, je vhodný při průjmových onemocněních
* lze ho použít při zánětech močových cest a pohlavního ústrojí
* u přecitlivělých jedinců může heřmánek vyvolat alergickou reakci

nálev pro vnitřní použití: 1 čajová lžička sušených heřmánkových květů se zalije 250 ml vařící vody, 15 minut louhovat a scedit, čaj se pije teplý, 3x denně po jídle, připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím

heřmánkové recepty

nálev k obkladům, výplachům, koupelím či k mytí vlasů: 2 – 3 polévkové lžíce sušených heřmánkových květů se zalijí 500 ml vařící vody. Nechá se 15 minut vyluhovat a poté se přecedí. Nálev se používá vlahý a připravuje se vždy čerstvý.

inhalace z heřmánku: 1 polévková lžíce usušených heřmánkových květu se zalije litrem vařící body, páry se vdechují pod ručníkem.

heřmánková mast: 250 g vepřového sádla se rozehřeje a vsype se do něj vrchovatá dvouhrst čerstvých heřmánkových květů, směs se nechá vzkypět, promíchá se a odstaví se z ohně. Nádoba se směsí se přikryje a nechá se přes noc odležet na chladném místě. Druhý den se směs opět mírně zahřeje a protlačí se přes lněné plátno. Lněné plátno se dá do síta a mast se prolisuje. Poté se mast promísí a přelije do připravené čisté nádoby.

heřmánkový olej: lahvička z hnědého skla (lékovka) se naplní až po hrdlo čerstvými heřmánkovými květy nasbíranými za slunného dne. Zalijí se olivovým olejem, květy musí být v oleji celé ponořené. Lahvička se uzavře a nechá se stát 14 dní na slunci. Pak se olej uchovává v chladničce.

sběr

květy se sbírají od června do září, za suchého počasí třetí až pátý den po rozvinutí

pozor na to, aby nedošlo k záměně za heřmánek římský (Rmen), heřmánek římský nemá takovou vůni jako heřmánek pravý

* květy se suší rychle na stinném a vzdušném místě v tenkých vrstvách do 2 cm
* nevhodné je ho sušit pomalu, jelikož pomalým sušením heřmánek ztrácí obsažené látky i barvu
* vhodné není ani sušení na slunci
* květy se při sušení zbytečně nepřevrací, protože se lehce drolí a ubírají na kvalitě
* květy by měly mít co nejkratší stopky
* skladují se na suchých tmavých místech

Copyright (c) 2012 snh