cholesterol chrapot chřipka chudokrevnost
infarkt infekce inkontinence
játra jizvy

CH


cholesterol - 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2 dl horké teplé vody, dokážou snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin, podává-li se 3x denně, je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu
cholesterol - pít 3 hrnky zeleného čaje denně (zabraňuje zanášení cév)
cholesterol - 200 ml červeného vína, 1 lžička medu - pít každý večer před spaním
cholesterol - šípková růže - snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje ukladání ateromatozních látek v cévách
cholesterol - klasické mléko nahraďte sójovým, denně vypít alespoň hrnek, nezapomínat na sóju jako luštěninu
cholesterol - použít olejnatá semena pupalky, která obsahují gama - linolovou kyselinu
cholesterol - mrkev snižuje cholesterol
cholesterol - smíchat med s trochou skořice a ráno snídat plátek celozrnného chleba namazaného touto pomazánkou
cholesterol - med snižuje cholestrol v krvi, medový nápoj pít po 3 měsíce
cholesterol - na snížení cholesterolu je výborné sníst denně alespoň jedno jablko (lepší jsou 2-3) i se slupkou a pár vlašských ořechů
cholesterol - pití 200 ml čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů nebo grepů denně vyrovnává poměr mezi "hodným" a "zlým" cholesterolem
cholesterol - červená řepa - reguluje krevní obraz, předchází zácpě, posiluje vlasy, léčí ekzémy, snižuje cholesterol, je součásti jaterních diet
cholesterol - amarant (laskavec) - obsahuje skvalen, který snižuje hladinu cholesterolu (je to velký požírač cholesterolu)

chrapot - plátno potřít sádlem, posypat stejnoměrně vrstvičkou strouhaného muškátového oříšku a přiložit na krk, ovinout pruhem dalšího plátna a teplejší šálou, nechat působit přes noc nebo alespoň několik hodin
chrapot - 1 lžičku svízele zalít vroucí vodou, přecedit, čaj několikrát denně kloktat
chrapot - 100g řepíku se vařit v 1/2l vody, až se voda vyvaří na asi 3dl, okvětní lístky z 1 červené růže se přelijí 1dl vařící vody a nechají se hodinu louhovat, oba výluhy se pak spojí, přidá se 1/4kg medu, promíchá se a užívá se denně po 1 lžíci
chrapot - do dvou decilitrů vody dát jednu nadrobno nakrájenou cibuli a mírným varem ji asi patnáct minut vařit, pak přisypat polévkovou lžíci majoránky, přihodit stroužek česneku a vařit ještě dalších pět minut, poté slít přes cedník, aby se odstranili pevné zbytky, do odvaru přidat po lžíci medu a olivového oleje, každou hodinku pak užívat polévkové lžíci tohoto medikamentu
chrapot - pít ohřátou vincentku s mlékem v poměru půl na půl
chrapot - obecně lze při chrapotu doporučit hlasový klid (nemluvit ani nešeptat), neustále zvlhčovat (pít čaj), cucat pastilky, kloktat slanou vodu nebo šalvěj
chrapot - zábal na krk, nastrouhat křen a smíchat 2 lžíce křenu se lžící medu, užívat 3x denně jednu čajovou lžičku
chrapot - 1 čajovou lžičku podbělu přelít vroucí vodou, přecedit a osladit medem, pít velmi horký, po doušcích
chrapot - lžičku kokošky pastuší tobolky na 12 hodin do studené vody pít 3 šálky denně, po doušcích
chrapot - pít 2-3 hrnky denně čaje z jitrocelu kopinatého, 1-2 lžičky sušených listů spařit čtvrt litrem vroucí vody a 15 minut louhovat, pít po doušcích 3x denně
chrapot - horké mléko a v něm rozšlehat vejce a med, zabírá velmi rychle
chrapot - kloktat slanou vodu nebo šalvěj
chrapot - list černého rybízu, nať řepíku, květ a list slézu, nať rozrazilu, nať svízele syřišťového, z těchto bylinek uvařit čaj, který se vlažný kloktá vícekrát denně, stejně pomáhá čerstvá šťáva z černého rybízu nebo z rozvařených sušených plodů

chřipka - prevence - každodenní kloktání teplou vodou - podle jedné studie se do ní nemusí přidávat sůl, teplá voda z kohoutku má prokazatelně stejné účinky
chřipka - denně 2 syrové stroužky česneku
chřipka - med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky
chřipka - v 1 l vody povařte 10 min. zázvor se skořicí, vypít jeden zahřívací hrneček a pak každé 3 hodiny
chřipka - do čaje si ukrojit plátek čerstvého zázvoru, uvolní dýchací cesty a pomůže při pocení
chřipka - prevence - jíst slunečnicová semínka, mají spoustu antioxidantů
chřipka - šťávu z citronu smíchat s cukrem a až se rozpustí, přidat velkého panáka slivovice a do hrnku dolít horkou vodu
chřipka - všechny tučné ryby, obsahují hodě Omega 3- mastné kyseliny, ty aktivují bílé krvinky v boji proti chřipce
chřipka - prvosenka jarní = petrkklíč - používaný do čajových směsí
chřipka - protichřipková bomba - semlít ve strojku 20 g česneku, 10 dkg křenu, 4 dobře umyté citróny i s kůrou a 1 cibuli, směs vložit do třílitrové láhve, zalít 1 litrem svařené vody a přidat půl kilogramu pískového cukru, po čtrnácti dnech scedit přes plátýnko a nalít do láhve, denně užívat jednu polévkovou lžíci
chřipka - pampeliškový med: 2 kg cukr krystal 2 ks citron 400 ks hlavičky květů pampelišek 2 l voda, květy čistě oprat pod tekoucí vodou a vložit do 4 litrového hrnce, zalít vodou, citrony omýt, nakrájet na kolečka, zbavit pecek a přidat je do hrnce s pampeliškami, vše dát vařit, od bodu varu vaříme asi 15 minut, pak nechat směs vylouhout do dalšího dne, druhý den směs přecedit přes plátno do čistého většího hrnce, do získané pampeliškové šťávy přidat cukr a za častého míchání směs vařit 1,5 hodiny, než se med začne táhnout, hotový med nalít do čistých sklenic a uzavřít víčkem
chřipka - medvědí mléko - horkého mléka, med a panák rumu
chřipka - inhalace levandule
chřipka - křen - jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest, křen s medem křen najemno nastrouhat a 2 lžíce křenu smíchat se lžící medu, užívat 3 x denně jednu čajovou lžičku
chřipka - kloktadlo: 200 ml citronové šťávy, 200 ml vody, vše smíchat a kloktat 3-4x denně
chřipka - 1 l vody, 10 g jemně strouhaného zázvoru, 6 polévkových lžic cukru, šťáva z 1 citrónu, zázvor oloupat, nastrouhat a v hrnci vařit prudce 5 minut, hotový čaj přecedit, přidat cukr a nakonec vmíchat šťávu z 1 citrónu, podávat horké
chřipka - stejným dílem smíchat květ nebo list podbělu, květ divizny, nať plicníku, nať mateřídoušky, (např. 100g), na čaj vezmeme 2 čajové lžičky bylinné směsi, spařit je 3dl vřelé vody a nechat 1/4 hodiny stát a osladit medem, pít teplé malými doušky

chudokrevnost - jemně nakrájených 20 dkg cibule vložit do gázy a přiložit na vnitřní stranu stehen, nechat působit dvacet minut, provádět jednou denně
chudokrevnost - sklenku červeného medicinálního vína pít před obědem
chudokrevnost - třezalkový likér - 1 oloupaný citrón, nakrájet a přidat 40 g sušených květů třezalky a jeden litr třiceti procentního alkoholu, nechat vyluhovat 2 až 3 měsíce, potom scedit, lze osladit cukrem a protřepat do rozpuštění, užívat jednu sklenku denně před obědem
chudokrevnost - pít bezinkový nebo rybízový likér
chudokrevnost - pít čaj z listů lesní jahody
chudokrevnost - často pít čaj z mladých kopřiv
chudokrevnost - často jíst kopřivový špenát s obsahem železa
chudokrevnost - jídla kořenit fenyklem, skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem, šalvějí, dobromyslí či mateřídouškou
chudokrevnost - častěji jíst játra
chudokrevnost - na chudokrevnost si k jídlu připravit červenou řepu na způsob dušené mrkve
chudokrevnost - čaj: 70 g ořešák vlašský - list, 30 g oman pravý kořen, 30 g levandule, 50 g rozmarýna, 70 g hluhavky bílé, svařit, nechat 10 minut louhovat, pít 2 x denně šálek
chudokrevnost - anemie - zeměžluč je posilňujicí prostředek
chudokrevnost - anemie - hlavně tmavý med má vliv na anemii a má léčebné účinky
chudokrevnost - anemie - při nedostatku železa a nedostatku červených krvinek pít po 1 týden denně šálek čaje z jahodových listů, jíst hodně čerstvých jahod, jídla z prosa, pažitku, celozrnný chléb a jídla z pohanky
chudokrevnost - anemie - banán má velký obsah železa, stimuluje hemoglobin v krvi, pomáhá při anémii

I


infarkt - prevence - pomerančový džus čerstvý!! - zdravé množství je 300 ml po obědě, po vydatných hlavních jídlech zabrání čerstvě vymačkaný pomerančový džus tvorbě volných radikálů, ty poškozují cévy a mohou vést až k infarktu
infarkt - prevence - vhodné je zařadit pohanku do jídelníčku jako přílohu - zpevňuje stěny cév
infakrt - prevence - denně 3 vlašské ořechy, vytvoří se tím v krvi obranné látky a sníží se hladina cholesterolu v krvi
infakrt - prevence - med - podstatou infarktu je choroba věnčitých tepen, které vyživují srdeční sval, jsou-li zúženy, dodávají srdci méně živin a kyslíku, na němž je srdce závislé, med způsobuje rozšíření věnčitých cév a zlepšuje koronární oběh krve, podle sdělení řady autorů vede užívaní medu (průměrně 70g denně) po delší dobu (1 až 2 měsíce) u osob s těžkým srdečním onemocněním ke zvýšení obsahu hemoglobinu, k upravení složení krve a také srdečně cévního napětí a vůbec ke zlepšení celkového stavu
infakrt - prevence: káva - zdravé množství: 3 až 6 šálků denně (bez cukru), kofein brání slepování krevních destiček a předchází tak zužování cév a vzniku krevních sraženin, bojuje také proti bakteriím způsobujícím nepříjemný zápach z úst
infarkt - prevence - brusinky

infekce - prevence - balíček rozinek spařit horkou vodou a dát do malé misky, na ně vymačkat šťávu ze 2 citronů a nechat několik hodin nasáknout a nabobtnat, vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu, každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci
infekce - v období, kdy je zvýšený výskyt infekcí, jíst hodně kyselého zelí, nejlepší je bílé
infekce - jíl smíchat s malým množstvím vody nebo bylinného čaje, vznioklou tuhou kaši aplikovat na postiženou oblast

inkontinence - proti - naučit se přerušovaně močit, nutit tak svěrače k funkci inkontinence - léčba medem pomohla pacientům s nemocí ledvin, infekce močového měchýře a pomočováním

J


játra - 1 lžička řepíku, 1 lžička pampelišky, 1 lžička čekanky - smíchat, zalít vroucí vodou, přecedit
játra - červená řepa - reguluje krevní obraz, předchází zácpě, léčí ekzémy, snižuje cholesterol, je součásti jaterních diet
játra - pít čaj z kopřivy
játra - měsíček lékařský skvěle působí na činnost žlučníku a jater, má desinfekční a hojivé účinky
játra - med výrazně šetří játra a umožňuje jejich regeneraci, cukry jednoduché, kterých je v medu převaha, játry neprocházejí jsou přímo vstřebány do krve
játra - květ vojtěšky - obsahuje množství minerálních soli, vitamínu a stopových prvku, odlehčuje ledvinám a játrům
játra - řeřicha je bohatá na železo, vit C, měď, stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku
játra - nemoci - sedmikráska chudobka: 3 lžičky sušené sedmikrásky vhodit do 1 l vařící vody a nechat přejít varem, na 15 minut odstavit a potom pít po doušcích 2 šálky denně
játra - nemoci - pít zeměžluč, na jaře salát z mladých listů pampelišky (smetanky lékařské)
játra - jaterní nemoci - čaj: jaterník podléška, kořen pampelišky, kořen čekanky, nať benediktu, třezalka, rozrazil, čaj z bylinek pít 3x denně před jídlem, kořeny macerovat 12 hodin ve studené vodě
játra - posílení - kořen pampeličky posiluje funkci jater
játra - poškozená - 3 x denně po jídle užívat artyčokovou šťávu s míchanou s trochou vody, zbavuje jedy z jater a vylučuje žluč (zvyšuje její vylučování) a snižuje tuk v krvi
játra - povzbuzení - čaj z levandule pomáhá
játra - pročištění - (neužívat při silně zvýšeném tlaku) 1 polévkovou lžíci semen ostropestřece marianskýho rozdrtíme a vaříme 2 minuty v litru vody, poté nechat 20 minut louhovat, užívat 2 až 3x denně
játra - pročištění - přidat si občas špetku fenyklu do každého jídla a vyčistíme si důkladně játra a ledviny
játra - unavená - omezit všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla a naopak přidat více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve, mrkvový tvaroh na játra: nastrouhat 3 mrkve, smíchat je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru, promíchat, osladit nebo trochu osolit, podle chuti
játra - unavená - 2 mrkve nakrájet na malé hranolky, pokapat šťávou z 1 citronu a 1 lžičkou olivového oleje
játra - unavená - 3 mrkve, smíchat s 250 g nízkotučného tvarohu a naředit 1 lžící kefíru, promíchat, můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti

jizvy - mast z arniky nebo potírat nesoleným domácím sádlem alespoň 3x denně
jizvy - nesolené vepřové sádlo
jizvy - mazat česnekem smíchaným s medem
jizvy, rány - řepík, obklad pomáhá zatahovat a hojit rány, jizvy bývají mnohem menší, až neviditelné