bylinky


* čerstvé bylinky přidávat do jídla těsně před koncem vaření

název zdraví vaření
anýz * pomáhá proti dráždivému kašli
* pomáhá při vykašlávání hlenů
* odvar ze semínek je proti nadýmání, pro podporu chuti k jídlu, stimuluje trávicí trakt
* má lékořicové aroma
* používá se k zelenině - řepa, mrkev, špenát nebo kapusta
* do kompotů
* do perníčků, koláčů
* do rybích vývarů
balzamikový ocet * podporuje tvorbu žaludečních šťáv
* zlepšuje trávení
* prevence rakoviny trávicího traktu
* dodává tělu svěžest
* používá se hlavně ve studené kuchyni
* do teplého jídla přidávat až na závěr
* hodí se k rybám, zelenině, ovoci
* skvělý je s rajčaty
bazalka * pomáhá při nadýmání
* zmírňuje žaludeční problémy
* má protizánětlivé účinky
* má dobré účinky proti stresu
* hodí se k rybám, drůbeži
* k zelenině (rajčatům)
* nesmí se nikdy vařit - ztrácí chuť a vůni
bobkový list * stimuluje trávicí šťávy
* zlepšuje vstřebávání živin z jídla
* působí lehce sedativně
* má protizánětlivý účinek
* snižuje krevní cukr
* používá se sušený * do smetanových omáček
* do aromatických polévek
* při nakládání masa
* při nakládání kyselé zeleniny
* při nakládání hub
* při pečení masa, zvěřiny
* je velmi aromatický, opatrně ve vaření
citronová tráva * pomáhá při trávení
* používá se při léčbě nachlazení, chřipky
* léčí žaludeční a nervové choroby
* pomáhá při léčbě malárie
* je to vynikající ochucovadlo
* má citronovou chuť a vůni
* ideální je v kombinaci s rýží, kuřecím masem a rybím masem
* do nápojů v kombinaci s mátou a zeleným čajem
estragon * podporuje tvorbu žluči
* působí blahodárně na trávení
* je močopudný
* pomáhá při urologických problémech
* tlumí křeče
* pomáhá při nespavosti a nervových problémech
* používá se na střevní parazity
* do dušených, pečených mas
* zvýrazní chuť brokolice, květáku, cukety
* používá se při nakládání zeleniny
* je dobrý v kombinaci se smetanou
fenykl * pomáhá při žaludečních křečích
* působí proti nadýmání
* je močopudný
* odvar ulehčuje odkašlávání
* koření se jím pečivo, chleba, cukrovinky
* k dochucení rybích polévek, jídel
* s tvarohem a sýrem, omáček a salátů
* dusí se na něm maso
* přidává se při zavařování zeleniny
hřebíček * ve směsi s tymiánema zeleným čajem, představuje jeden z dezinfekčních prostředků
* kloktadlo - umlít najemno 10-15 ks, vsypat do 1/4l. šálku a spařit vařící vodou, nechat půl hodiny louhovat, část odlít, doplnit teplou vodou a můžeme kloktat
* účinný při bolesti zubů
* je součásti kari
* do omáček, zejména rajské
* do zeleninových jídel
* do rýžových nákypů
* při dušení ryb, drůbeže, zeleniny
chilli * podporuje trávení
* je protizánětlivé, antibakteriální
* využívá se při nachlazení
* pomáhá zahřát organismus
* působí blahodárně na kardiovask. soustavu
* pozor, aby se nedostalo do očí
* k přípravě masa, zeleniny, těstovin, fazolí, rýže …
* perfektní je v kombinaci s čokoládou
jalovec * používají se bobule - sušené nebo čerstvé jalovcové jehličky - opatrně - velmi aromat.)
* podporuje trávení tuků
* dezinfekce močových cest
* indiáni jím léčí cukrovku
* marinády na tučná masa
* do ginu a borovičky
kardamon * pomáhá při žaludečních potížích
* pomáhá při průjmu, plynatosti, kolice
* zlepšuje dýchání a činnost srdce
* žvýkání semínek osvěžuje dech
* do perníku, sušenek, svařených vín
* hodí se k masu i zelenině
kmín * účinný při zažívacích problémech
* pomáhá proti plynatosti a nadýmání
* usnadňuje vykaslávání hledu
* je močopudný
* do chleba a slaného pečiva
* do jídel z brambor, zeleniny
* do tučného pečeného masa, ryb
* do polévek
* vyrábějí se z něj likéry
kmín římský * lék na plynatost
* nadýmání a zažívací problémy celkově
* pomáhá k prokrvení
* podporuje chuť k jídlu
* zmírňuje kašel
* je o dost ostřejší než obyčejný kmín
* navzájem se nedají nahradit
* do masitých i zeleninových pokrmů
* hodí se k rýži, luštěninám
* před použitím opražit na oleji
* patří k nejlahodnějšímu koření
kopr * pomáhá při břišní kolice
* pomáhá při plynatosti
* pomáhá při bolestech žaludku
* nejlepší je z něj dělat odvar
* velmi aromatický
* do omáček
* do polévek
* k pečenému masu
* do bylinkového másla
* může se sušit nebo ukládat v nálevu
koriandr * zvyšuje vylučování vody z těla
* pomáhá při problémech s trávením
* stimuluje ochablou pokožku
* pokožce dodává lesk a pružnost
* pomáhá při stresu
* je součástí kari
* používají se spíše listy, ale i semínka
* hodí se k masům - drůbeží a rybí, skopové
* přidává se do omáček, polévek
* na pečená masa
kurkuma * proti plynatosti
* zmírňuje záněty kloubů
* zklidňuje bolest při revma
* funguje jako prevence rakoviny tl. střeva
* je součástí kari
* samotná se používá hlavně k obarvení jídla
libeček * zlepšuje trávení
* odstraňuje plynatost
* funguje na urologické problémy
* je silně močopudný
* do polévky - polévkové koření
* k bramborám či rýži, ale i masu
* je velmi aromatický, opatrně ve vaření
majoránka * odvar působí při úzkostných stavech
* odvar působí při stresu
* doporučuje se při nespavosti
* silně protizánětlivé účinky
* používá se při léčbě dýchacího traktu, kašle, zánětu průdušek nebo astmatu
* příliš mnoho v jídle = mýdlová chuť
* do polévek, omáček, nádivek, na pizzu
* ke každému masu
* nevařit - ztrácí vůni
máta * příznivé účinky na žaludek
* pomáhá zklidnit střevní problémy
* zklidňuje žaludeční a střevní křeče
* zmírňuje stres a problémy s nervy
* užívá se při bolestech hlavy (ze stresu)
* používá se jako čaj, koktejly
* přidává se do nádivek
* do mletých mas
* do sýrů, pomazánek
* k dušené zelenině
meduňka * používá se jako hypnotikum a sedativum
* čaj navozuje klid
* čaj navozuje příjemný spánek
* funguje na dobré zažívání
* po špatném dni - čaj z meduňky před spaním zlepší náladu
* používá se čerstvá i sušená - listy
* čaj
* přidává se do míchaných nápojů
* přidává se do salátů
muškátový květ a oříšek * oříšek: povzbuzuje chuť k jídlu
* pomáhá při průjmu a nevolnosti
* pomáhá k lesklejší a zdravější pleti
* na nespavost, kašel
* ovlivňuje činnost mozku
* ve větším množství způsobuje halucinace
* do jídla opatrně, dá se znehodnotit jídlo
* oříšek: do rizota, rajské omáčky
* do paštiky
* do perníku, koláčů
* květ: do smetanových omáček a uzenin
* k rybám a pečenému ovoci - jablka, hrušky, švestky…
nové koření * zlepšuje trávení
* působí blahodárně na krevní tlak
* je ideální při žlučníkové dietě
* do polévek, omáček, uzenin
* skvělé je ve zvěřině
* používá se k nakládání okurek, hub a kyselé zeleniny
* chutná se špenátem
* dobré je v paštikách
oregano * silně protizánětlivé účinky
* používá se při léčbě dýchacího traktu, kašle, zánětu průdušek nebo astmatu
* příliš mnoho v jídle = mýdlová chuť
* do polévek, omáček, nádivek, na pizzu
* ke každému masu
* nevařit - ztrácí vůni
paprika mletá * pálivá - antibakteriální účinky
* blahodárně působí na krevní tlak
* stimuluje krevní oběh
* velké množství může způsobit problémy
* guláše, dušená masa
* k luštěninám, pečenému masu
* do polévek…
pažitka * má protizánětlivé účinky
* podporuje trávení
* vysoký obsah vitaminu C
* dokáže probudit smysly
* do polévek, omáček, k rybám
* do pomazánek
* přidávat těsně před konzumací do jídla
pepř * podporuje trávení, látkovou výměnu
* povzbuzuje chuť k jídlu
* pomáhá proti nadýmání
* stimuluje srdeční činnost
* působí močopudně
* přehnané dávkování a v kombinaci s octem může způsobit žaludeční vředy
* zelený a bílý se hodí do bílých omáček a polévek a do studené kuchyně
* černý je ostřejší a jeho použití je prakticky nekonečné
petžel kudrnka
petržel hladkolistá
* je močopudná
* protizánětlivá
* je silně antioxidační
* odvádí z těla kyselinu močovou = funguje při léčbě dny a revmatu
kudrnka
* do polévek, salátů, při vaření brambor
hladkolistá
* k masům, do salátů, polévek, omáček
rozmarýn * má stimulační účinky na mozkovou kůru
* zmírňuje příznaky mentálního onemocnění
* zlepšuje paměť
* (urychluje vstřebávání kyslíku v mozk. buňkách)
* má protizánětlivé účinky
* stimuluje funkci žlučníku
* urychluje trávení tuků
* zlepšuje krevní oběh
* posiluje stěny oslabených krevních vlásečnic
* k červenému masu
* marinády na maso s česnekem a chilli
* do zeleninových a ovocných salátů
* při vaření a pečení dát 5 min. před, koncem, jinak zhořkne
rybí omáčka * obsahuje hodně antioxidantů
* působí pozitivně na kardiovask. systém
* pokud ji používáte, dostanete do těla až o polovinu méně soli, což působí příznivě proti vysokému tlaku a jiným problémům souvisejícím s velkým množstvím soli
* používá se místo soli * jídlo získá lepší chuť
saturejka * zlepšuje trávení
* pomáhá při nechutenství
* odvarem se kloktá při bolestech v krku
* odvarem se kloktá při aftech
* je protizánětlivá
* je silně močopudná
* funguje při nadýmání
* čistí mastnou pleť
* snižuje krevní tlak
* mletá masa
* zapékaná zelenina
* slané pomazánky
* do polévek
* do luštěnin
* místo pepře se používá
* dobrá k rybám
* dobrá do masových nádivek
* je velmi aromatická, opatrně ve vaření
skořice * vnitřně prohřívá tělo, umí rozproudit krev
* léčí nemoci močových cest
* zřejmě je nápomocná při léčbě cukrovky
* pomáhá při bolestech svalů
* má dezinfekční účinky
* zlepšuje náladu
* posiluje organismus, je antibakteriální
* tiší bolest
* snižuje tlak
* pomáhá při trávení
* je proti průjmu a horečce
* funguje jako mírné sedativum
* odstraňuje únavu a stres
* používá se do sladkých jídel
* do omáček
* dobrá je v kombinaci s vínem
sojová omáčka * velké množství antioxidantů
* působí jako prevence kardiovask. chorob
* konzumovat pouze kvalitní bez glutamanů sodných a barviv - to hrozí zažívací problémy, bolesti hlavy
* k všemu masu, zelenině
* kupovat vždy dražší značky
* (přírodně fermentovaná, nejlepší je Kikkoman)
stévia sladká * pomáhá při léčení cukrovky
* snižuje únavu a unavový syndrom, reguluje bakterie v ústech
* urychluje hojení ran a po zahojení nezůstavá žádná jizva
* chrání před vysokým krevním tlakem, povzbuzuje trávení
* podílí se na zhutnění svalové hmoty - to je důležité při odtučňování
* pomáhá proti kožním nemocem, akné, dermatits, ekzém
* pomáhá diabetikům, jako náhradní sladidlo
šafrán * posiluje srdce
* pomáhá při kašli a nespavosti
* je nejdražším kořením vůbec
* kupovat celá šafránová vlákna, mletý nemusí být pravý
* do moučníků, sušenek a likérů
* jídlo špíše obarví než ochutí
* přidává se k masu a zelenině, rýži
šalvěj * přidává se do všech hygienických přípravků
* má silné dezinfekční schopnosti
* urychluje trávení tuků
* pomáhá při nadměrném pocení
* při léčbě aftů, léčbě zánětů dásní
* kloktadlo: horký nálev z listů (1 lžíce) a nechat 5 minut stát, kloktat vždy po 1 až 2 hodinách
* hodí se k tučnějším masům
* pečené nebo dušené vepřové, husí, kachní
* do omáček
* do masité nádivky
* do paštik
* k dochucení zvěřiny
* dávkovat opatrně
tabasco * podporuje trávení
* působí protizánětlivě
* pomáhá na bolest kloubů
* působí preventivně proti rakovině trávicího traktu a žaludečním vředům, cukrovce a chorobám srdce
* do teplých i studených pokrmů
* ideální je k masu, zelenině
tymián * přidává se do past na zuby a ústních vod
* funguje při trávení tuků
* zlepšuje činnost střev
* usnadňuje vykašlávání hlenů
* velmi silné dezinfekční účinky
* má protirevmatické účinky
* nálev pít teplý po doušcích v celk. množství 0,4 - 0,8l denně, nepřekročit dávku!
* vyrábí se z něj kloktadlo na afty a bolest v krku
* hodí se k tučnějším masům a zvěřině
* přidává se i do svíčkové
* do marinády na masa (vepřové, skopové)
* do mletých mas, ryb, salátů, omáček, na pizzu
worchesterová omáčka * nehodí se pro lidi s jaterními problémy
* pomáhá při trávení
* používá se v teplé i studené kuchyni
* ochucení masa, zeleniny, polévek, omáček atd.
zázvor * čaj ze zázvoru je prevencí proti nachlazení
* čaj ze zázvoru pomáhá i léčit nachlazení
* pomáhá při zažívacích potížích
* zklidňuje nevolnosti
* pomáhá léčit závratě
* má hřejivé účinky
* k povzbuzení oběhového systému
* pomáhá snižovat cholesterol
* je protizánětlivý
* zvyšuje produkci žluče
* k masu - nejlépe hovězímu
* zázvor + rýže
* do sladkých jídel, perníků, ovocných kompotů
* oblíbený je zázvorový čaj